Web Analytics

Breid jouw huis uit met een uitbouw

Je wilt groter wonen, maar je wilt niet verhuizen, dan is uitbouwen de oplossing. Uitbouwen is de buitenmuur verplaatsen, waardoor je extra ruimten toevoegt. Lees de uitbouw de raadgeving en hoe het bouwproces in zijn werk gaat.

Aanbouw of uitbouw?

Wat is het verschil tussen een aanbouw en uitbouw? Allebei een handeling in de bouw waar een transformatie in het hoofdgebouw optreedt.  Een aanbouw is een bouwobject die je tegen het hoofdgebouw plaats zoals een serre.

Een uitbouw is het verplaatsen van de gevel, waardoor de omvang van de bestaande bouw toeneemt. De keuze die je maakt voor aanbouw of uitbouw hangt af van de ruimte, wensen en doelen.

Kosten tegen meerwaarde

Bij een uitbouw wordt de buitenmuur en alles wat erbij zit in zijn geheel verplaats naar voren of gesloopt en opnieuw opgebouwd om meer ruimte te maken. Dit proces kost meer inspanning brengt meer risico met zich mee en menigmaal meer werk en meer kosten dan een aanbouw. Door de moeite is deze investering vaak meer waard dan de een aanbouw. De ruimte die  vergroot is draagt bij aan de meerwaarde van je huis. De overwaarde kan je deels terugkrijgen bij verkoop van je huis.

Lichtstralen door het glas gevel oppervlak

Bezig zijn met het uitbouwen geeft een mooi gelegenheid om de voorgevel direct een verandering te geven. Door bijvoorbeeld meer natuurlijk licht aan je woning te bezorgen. Tegenwoordig is er keuzes zat, schuifdeuren, vouwdeuren, klapdeuren, openslaande deuren, grote oppervlakte ramen van vloer tot dak, de gehele lengte. Er komt hierdoor meer zonlicht naar binnen meer vitamine D. Maak de deuren en ramen open en laat  frisse lucht naar binnen stromen en jouïsseer van buiten.

foto: Solarlux vouwdeuren

Niet alleen een dicht dak

foto: Velux lichtstraat

Bij de verplaatsing naar voren plus het extra licht die je krijgt door de grote glas

openvlakte, waarom neem je niet direct het dak mee. Net als de voorgevel waar je meer glas oppervlakte plaats kan je in het dak ook glas zetten, zodat je nog meer licht en een ruimtelijke gevoel krijgt. Je kan een lichtstraat plaatsen, een dakraam, een lichtkoepel. Waar je overdag en nachts de buitenlucht ziet en kan een meerwaarde voor je woonbeleving zijn.

 

De dichte woonruimte neemt toe en aan de andere kant  je lever buitenruimte in. Om dat te compenseren plaats een terras op het dak. Let wel op dat het 2 meter buiten de erfgrens is.

foto: Pinterest

Staat de buitenruimten 2 meter binnen de erfgrens? Dan moeten de buren schriftelijke toestemming geven. Hou er rekening mee dat er regels gelden bij breuk op de privacy van de buren bijvoorbeeld omdat je direct in de tuin kan kijken.

Mag je wel uitbouwen?

Je hebt voorbereidingen gemaakt. Voordat je gaat uitbouwen. Weet als je mag bouwen.

Nederland is een papieren en regels land. Het is verstandig om bij jouw gemeente de regels en berekeningen op te vragen is voor een uitbouw. Voor de uitbouw aan de voor- en zijkant zijn er strengere regels. Want volgends de welstandcommissie verandert dat het straatbeeld.

De uitbouw kan beginnen

Is de vergunning toegewezen? Is er een overeenkomst getekend? Zijn de antwoorden ja dan kan de bouw van start!

Eerst de fundering buiten in de grond plaatsen, zodat de vloer niet verzakt.

Daarna het beton storten op de fundering en wanneer het helemaal droog is de gevel slopen. Of voorzichtig uit elkaar gehaald, om dezelfde materialen te hergebruiken.

Dan een constructie ombouw maken onder en tegen de bovenkant van de uitbouw voor de stabiliteit.

Vervolgens wordt op de plek van de nieuwe buitenmuur er een frame geplaats.

Photo: my_renovating_diary

Als laatste volgt de afwerking naar jouw keuze, stuken behangen, vloerververwarming vrezen, vloer leggen. Inrichten met de oude en/of nieuwe meubels in jouw nieuwe extra ruimte, voeten omhoog drankje erbij en kijken naar de sterrenhemel.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *